,

«Καυτή» δροσιά προσφέρουν τελικά τα κλιματιστικά;
«Ένα δέντρο που σκιάζει το σπίτι εξασφαλίζει την ίδια δροσιά που εξασφαλίζουν 5 κλιματιστικά που λειτουργούν για 20 ώρες»

Επιμέλεια: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΤΣΙΑ
Γνωρίζετε ότι τα κλιματιστικά είναι οι πλέον ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, που επιβαρύνουν τόσο το περιβάλλον όσο και την τσέπη μας; Μήπως λοιπόν, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, ήρθε η ώρα να αναλογιστούμε πως μπορούμε να δροσιστούμε με λιγότερη ενέργεια και λιγότερα χρήματα;
Ας δούμε όμως πρώτα τι είναι τα κλιματιστικά, πώς λειτουργούν και τι ρύπανση προκαλούν.
Η θερμότητα είναι μια μορφή ενέργειας. Όταν δώσουμε  θερμότητα σε ένα σώμα του αυξάνουμε τη θερμοκρασία του. Όταν έχουμε δυο χώρους διαφορετικής θερμοκρασίας, η θερμότητα ρέει αυθόρμητα από τον χώρο υψηλότερης θερμοκρασίας στον χώρο χαμηλότερης θερμοκρασίας (από το ζεστό στο κρύο) μέχρις ότου οι δυο θερμοκρασίες εξισωθούν. Το αντίστροφο δεν συμβαίνει αυθόρμητα. Δηλαδή, η θερμότητα δεν ρέει αυθόρμητα από τον χώρο χαμηλότερης  θερμοκρασίας στον χώρο υψηλότερης θερμοκρασίας (από το κρύο στο ζεστό).  Για να το επιτύχουμε αυτό, σύμφωνα με τον δεύτερο θερμοδυναμικό νόμο, πρέπει να καταναλώσουμε μηχανικό έργο ή πιο απλά, η μεταφορά θερμότητας από ψυχρότερο χώρο σε θερμότερο απαιτεί κόστος μεταφοράς.
Το κλιματιστικό είναι μια μηχανή, η οποία καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια και μεταφέρει θερμότητα από ένα ψυχρότερο χώρο σε ένα θερμότερο. Το καλοκαίρι «απάγει θερμότητα» από το εσωτερικό του σπιτιού μας, που είναι χαμηλότερης θερμοκρασίας στο περιβάλλον, το οποίο έχει υψηλότερη θερμοκρασία, δηλαδή ένα ψυγείο σε μεγαλύτερη κλίμακα. Αυτή η μηχανή (το κλιματιστικό) αποτελείται από δυο μονάδες. Η μια μονάδα βρίσκεται μέσα στο σπίτι και η άλλη μονάδα, ο εναλλάκτης θερμότητας, βρίσκεται έξω από το σπίτι. Η θερμότητα μεταφέρεται από την εσωτερική μονάδα στην εξωτερική. Αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας είναι η εσωτερική μονάδα να ψύχεται και η εξωτερική να θερμαίνεται.
Αφού λοιπόν, η εσωτερική μονάδα ψύχεται, κατεβαίνει η θερμοκρασία του δωματίου και μέσα στο σπίτι απολαμβάνουμε ένα δροσερό περιβάλλον.
Το πρόβλημα αρχίζει απ’ αυτό ακριβώς το σημείο, που η εξωτερική μονάδα ζεσταίνεται και επειδή βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο (στο περιβάλλον), θερμαίνει ακόμη περισσότερο το ήδη θερμό περιβάλλον και το επιβαρύνει με CO2 και έτσι το πρόβλημα μετατοπίζεται στο περιβάλλον και σ’ αυτούς που ζουν σ’ αυτό.
Με λίγα λόγια δηλαδή, η λύση που δώσαμε για να δροσιστούμε συντηρεί ένα φαύλο κύκλο: Εμείς χρησιμοποιούμε τα κλιματιστικά για να δροσιστούμε, το εξωτερικό μέρος των κλιματιστικών αυξάνει  την θερμοκρασία του περιβάλλοντος οπότε χρησιμοποιούμε ακόμα περισσότερο τα  κλιματιστικά κ.ο.κ..
Καθώς επίσης, η αυξημένη χρήση κλιματιστικών ευθύνεται εν πολλοίς για την κατανάλωση περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας και την κατασκευή νέων θερμοηλεκτρικών μονάδων που επιτείνουν με τη σειρά τους  το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τα κλιματιστικά -κάθε χρόνο προστίθενται 350.000 νέα στη χώρα μας- ευθύνονται για τα καλοκαιρινά μπλάκ-άουτ ειδικά τις ώρες αιχμής (11.00 πμ. έως 15.00 μμ.) τις πιο ζεστές μέρες του θέρους.
Σημειώνεται ότι για την κατασκευή ετησίως κάθε νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος περίπου 400 μεγαβάτ (από τη ΔΕΗ ή ιδιώτες) απαιτούνται 200-300 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, τα διπλάσια απ' όσα ξοδεύουν αθροιστικά οι καταναλωτές για την απόκτηση κλιματιστικών. Με άλλα λόγια, για κάθε δύο ευρώ που ξοδεύουμε για την αγορά κλιματιστικών χρειάζονται δύο επιπλέον ευρώ για την κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής για την εξυπηρέτηση αυτών των κλιματιστικών και μόνο.
Και εδώ γεννάται το εξής ερώτημα: πώς θα αντιμετωπίζουμε τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών;
Ευτυχώς για μας υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι δροσισμού που βοηθούν και το περιβάλλον και την τσέπη μας όπως:
Ανεμιστήρες οροφής: Υπολογίζεται ότι το κέρδος από την επιλογή ανεμιστήρα οροφής αντί κλιματισμού κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού μπορεί να ανέλθει περίπου σε 36€  και σε 300 κιλά CO2.
Φυσικός αερισμός: Ο φυσικός αερισμός επιτυγχάνει ταυτόχρονα την απομάκρυνση της θερμότητας από το κτήριο, αλλά και από το ανθρώπινο σώμα δημιουργώντας συνθήκες θερμικής άνεσης.
Σκίαση: Με την κατασκευή σκιάστρων ή τη φύτευση δέντρων και φυτών για τη σκίαση των διάφανων επιφανειών.
Η κατάλληλα σχεδιασμένη σκίαση μπορεί να μειώσει έως και 11 βαθμούς τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού. Για παράδειγμα, στα νότια ανοίγματα του σπιτιού πρέπει να επιλέγονται οριζόντια σκίαστρα, ενώ για τα ανατολικά και τα δυτικά, τα κατακόρυφα. Τα σκίαστρα μπορεί να είναι τέντες ή ειδικά σχεδιασμένα μεταλλικά σκίαστρα.
Τα δέντρα μπορεί να προσφέρουν σκίαση στις διάφανες επιφάνειες ή ακόμη και στις εξωτερικές μονάδες των κλιματιστικών βελτιώνοντας την απόδοσή τους (μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10%). Τα φυλλοβόλα δέντρα προσφέρουν σκίαση το καλοκαίρι, όχι όμως και το χειμώνα που είναι ευχάριστη. Τα δέντρα θα πρέπει να σκιάζουν την ανατολική, δυτική και νότια πλευρά του κτηρίου, ώστε να εμποδίζουν τις ακτίνες του ήλιου αργά το πρωί, το μεσημέρι και το απόγευμα, αντίστοιχα.
Τους θερινούς μήνες, ένα δέντρο που σκιάζει το σπίτι εξασφαλίζει την ίδια δροσιά που εξασφαλίζουν 5 κλιματιστικά που λειτουργούν για 20 ώρες. Τρία δέντρα, κατάλληλα φυτεμένα, μπορούν να μειώσουν την ενέργεια για δροσισμό έως και 50%!
Βαφή των εξωτερικών επιφανειών με ανοικτά χρώματα: Οι ανοιχτόχρωμες επιφάνειες ανακλούν την προσπίπτουσα ακτινοβολία και εμποδίζουν την απορρόφησή και τη μετάδοσή της στο εσωτερικό του κτηρίου.
Φυσικός φωτισμός: Βοηθάει επίσης στη διατήρηση των θερμοκρασιακών στάθμεων σε χαμηλά επίπεδα, αφού συντελεί στη μικρότερη χρήση τεχνητού φωτισμού, ο οποίος εκτός από τη λάμψη παράγει και θερμότητα.
Αν παρόλα αυτά, ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ή η επιλογή κλιματιστικού είναι μονόδρομος, τώρα έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε εκείνο με τη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.
Συμπέρασμα, για ακόμη μία φορά βλέπουμε πώς η έντονη παρέμβαση του ανθρώπου στην φυσική λειτουργία του περιβάλλοντος γυρίζει «μπούμερανγκ». Μήπως ήρθε, λοιπόν, η ώρα να προσπαθήσουμε να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα που εμείς έχουμε δημιουργήσει και του οποίου οι επιπτώσεις είναι ολέθριες για την υγεία μας;
Φυτειώτικα Νέα αρίθ. Φ. 106

0 σχόλια

Readers Comments

Latest Posts

Δειτε εργα Online Δωρεαν

Featured Video

Χορηγός