,

Σύλλογος Φυτειωτών "ΤΟ ΛΙΓΟΒΙΤΣΙ"

551344_571906249486376_685797154_n

O Σύλλογος ιδρύθηκε το 1982. Έχει στους κόλπους του πανω απο 1000 ενεργά μέλη και άλλα ανενεργά. Σκοπός του είναι να φέρει σε στενή επικοινωνία τους απόδημους Φυτειώτες της Αθήνας και να αποτελεί τη γέφυρά τους με τους μόνιμους κατοίκους του χωριού τους, τις φυτείες Ξηρομέρου. Στους στόχους του αυτούς βοηθούν σημαντικά οι διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Σύλλογος, κατά τις οποίες δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες συγχωριανούς να συναντώνται, έστω σε αραιά διαστήματα, όλοι μαζί, να έχουν αλληλογνωριμία οι παλαιότεροι με τους νεότερους, να συνδιασκεδάζουν. Έτσι ο Σύλλογος διοργανώνει εκδρομές στη γενέτειρα και σε άλλα μέρη στην Ελλάδα, χοροεσπερίδες, πραγματοποιεί την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, διενεργεί ημερίδες τίμησης Φυτειωτών που διακρίθηκαν στον κοινωνικό και τον επαγγελματικό στίβο και γενικά για την προσφορά αυτών και φορέων του χωριού στην ιδιαίτερή τους πατρίδα. Επίσης, ο Σύλλογος εκδίδει ανελλιπώς από το 1983, τριμηνιαία εφημερίδα, τα "Φυτειώτικα Νέα", μέσα από την οποία προβάλλει τα ζητήματα που απασχολούν τους απόδημους και φέρνει τους Φυτειώτες της Αθήνας κοντά στην τρέχουσα ζωή του χωριού τους, τους συνδέει με το παρελθόν και την ιστορία του τόπου τους, ζωντανεύει μνήμες ξεχασμένες, αγνές, σεβαστές και αγαπημένες.
Ειδικότερα, ο Σύλλογος καταχωρεί υπεύθυνα και σοβαρά στα "Φ.Ν.", προς ενημέρωση των μελών του αλλά και των λοιπών συγχωριανών: ειδήσεις από τη γενέτειρα, νέα από τη ζωή των απόδημων Φυτειωτών της Αττικής, τα κοινωνικά δρώμενα των συγχωριανών (ευχάριστα και δυσάρεστα), εκδηλώσεις του Συλλόγου, γιορτές πολιτιστικές και άλλες στο χωριό, προβλήματα και δράση του Δήμου Φυτειών, υποδείξεις, προτάσεις σκέψεις και απόψεις για την διόρθωση των "κακώς κείμενων", στο χωριό, ιδέες και θέσεις του Συλλόγου για την ανάπτυξη του χωριού αισθητικά, πολιτιστικά, αθλητικά. Παρακινεί σε προσπάθειες για την διάσωση στοιχείων του παλαιού τρόπου ζωής στο χωριό, καθώς και για την διατήρηση της παράδοσης, των ηθών και εθίμων του, προβαίνει με κείμενα στην ανάσυρση από την αφάνεια και την ανάδειξη πτυχών της ιστορίας του τόπου μας. Προβάλλει το έργο ιστορικών μορφών του χωριού, αναδεικνύει ιστορικούς χώρους και παλαιά μνημεία, προβάλλει και τιμά σύγχρονους Φυτειώτες που διαπρέπουν στον στίβο της ζωής, εντοπίζει και εκθειάζει τις όμορφες πλευρές του χωριού, τους ωραίους εξοχικούς τόπους του, κάνει νοσταλγικές αναδρομές στο παρελθόν κ.λπ.
Ο Σύλλογος βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Φυτειών "Ακαρνανικό Φώς", στου οποίου το έργο συμπαρίσταται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Συμπορεύεται αρμονικά με τους άλλους πολιτιστικούς συλλόγους της Επαρχίας του Ξηρομέρου στην Αθήνα, συμπράττει ενεργά στις εκδηλώσεις της "Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου" (Ο.Π.Σ.Υ.Ξ.) και συμπαρίσταται με αξιοπρέπεια στις υποχρεώσεις του απέναντι στην Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων (ΠΑΝ.ΣΥ.) στην Πρωτεύουσα.

https://www.facebook.com/groups/50326132332/

0 σχόλια

Readers Comments

Latest Posts

Δειτε εργα Online Δωρεαν

Featured Video

Χορηγός